Wijnhuis: In 1584 begon Pierre Gosset, wethouder van Aÿ en wijnmaker, rode stille wijnen te produceren van druiven uit zijn eigen wijngaarden. Hiermee is Gosset het oudste Champagnehuis. Maar in de 18e eeuw verschoof de productie van stille wijnen in en rond Aÿ naar mousserende wijnen. Om de natuurlijke fruitige aroma's te behouden, vermijdt Gosset zorgvuldig de malolactische gisting, die verantwoordelijk is voor de omzetting van appelzuur. Gosset selecteert de beste Crus uit het Marne-district (Grand Crus en Premier Crus), met een gemiddelde classificatie van 95% op de officiële Crus-schaal.
Expositie: De druiven voor deze Champagne komen voornamelijk uit gemeentes/Crus zoals Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Le Mesnil-sur-Oger, Villers-Marmery... Gosset maakt alleen gebruik van de beste Crus uit het Marne-district met een gemiddelde classificatie van 95% op de officiële kwaliteitsschaal.
Vinificatie: De dosage voor de Grande Reserve Brut is 8 gram per liter. Malolactische gisting wordt bewust vermeden om het primaire fruit zoveel mogelijk te behouden. De wijn rijpt minimaal 3 jaar in de kelders voordat hij wordt gedegorgeerd.
Druivenrassen: 43% Chardonnay, 42% Pinot Noir en 15% Pinot Meunier.
Proefnotitie: De Grande Reserve Brut is het kenmerkende product van Champagne Gosset en belichaamt volgens Jean Pierre Mareigner, de keldermeester, de ware essentie van het huis. De neus is fruitig en verfrissend, gevolgd door een romige en zachte smaak. Chardonnay voegt fruitigheid toe terwijl Pinot Noir zorgt voor de structuur. Kortom, een subtiel en klassiek karakter!
Serveertemperatuur: Deze Champagne komt het best tot zijn recht bij een temperatuur tussen de 8 en 10 graden Celsius.
Lekker bij: Perfect als aperitief, maar ook een uitstekende keuze bij tapas, gevogelte, schaal- en schelpdieren, Comté of Parmezaanse kaas.